Transport Gratuit la orice comandă în perioada 30 Nov - 1 Dec

Capetele de Freză pentru Cuticule: Un Ghid Complet

June 07 2022

Capetele de Freză pentru Cuticule: Un Ghid Complet
Capetele de Freză pentru Cuticule: Un Ghid Complet

Capetele de freza pentru cuticule au devenit instrumente esentiale in realizarea oricarei manichiuri de exceptie.

Fara indoiala, putem afirma ca o manichiura ideala nu poate fi realizata fara biturile special create pentru stilizarea cuticulei sau slefuirea faldurilor.

In primul nostru articol de pe blog, ti-am prezentat, pe larg, tot ce trebuie sa ai in vedere despre capetele de freza pentru indepartarea materialului sintetic de pe unghii. Si asa cum am promis, in postarea de astazi, vom vorbi in amanunt si despre capetele de freza pentru cuticule.

La fel cum am mentionat si in articolul precedent, daca nu ai absolvit un curs in care ai invatat exact cum se lucreaza cu freza electrica, te sfatuim sa nu experimentezi singur acasa, fara nicio pregatire. Exista riscul sa te ranesti si sa iti produci traumatisme grave la nivelul unghiilor, care pot fi ireversibile.

Asadar, acest articol este destinat celor interesati sa afle ce presupune lucrul cu freza electrica in ceea ce priveste stilizarea cuticulelor si intentioneaza sa urmeze un curs in viitor.

Inainte de toate, daca esti incepator, mai jos poti observa o schema cu anatomia unghiei naturale. Pe masura ce parcurgi acest articol, te va ajuta foarte mult sa intelegi exact la ce parti anatomice ne referim (daca termenii nu iti sunt deja cunoscuti).

Clasificarea capetelor de freza pentru cuticule

De cele mai multe ori, stilizarea cuticulei se poate face doar cu ajutorul capetelor de freza diamantate, insa exista si situatii in care tehnicianul are nevoie de mai multe tipuri de ustensile pentru a lucra cat mai eficient si a obtine un rezultat cat mai bun.

Astfel, capetele de freza pentru cuticule se pot clasifica in: 

 1. Capete de freza diamantate
 2. Capete de freza din silicon-carbid
 3. Capete de freza Ony Clean
 4. Capete de freza din piatra

In continuare, vom acoperi, in detaliu, fiecare tip de bituri pentru cuticulă mentionat mai sus.

#1. Capetele de freza diamantate

Spre deosebire de biturile folosite pentru indepartarea materialului de pe unghii, (care contin lame ce au rolul de a tăia mici bucăți din material) capetele de freza diamantate contin particule de diamant care slefuiesc pielea.

La fel ca in cazul capetelor de freza pentru pilirea materialului artificial, ne alegem biturile pentru cuticule in functie de:

a. Abrazivitate

b. Forma

c. Diametru

Mai jos, iti prezentam cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunosti.

a. Abrazivitatea capetelor de freza diamantate

Daca ai parcurs deja primul nostru articol de pe blog, probabil ca iti este familiara imaginea de mai jos.

La fel ca in cazul biturilor pentru indepartarea materialului sintetic, abrazivitatea capetelor de freza diamantate este exprimata prin culoarea marcata pe tija fiecarui bit.

La ce se foloseste fiecare nivel de abrazivitate, in manichiura?

Galben - Foarte fin

Acestea bituri au cea mai fina granulatie si sunt utilizate in mod normal pentru cuticulele foarte sensibile.

Rosu - Fin

Considerate capete de freza diamantate universale, capetele de freză rosii se folosesc pentru cuticulele standard.

Albastru - Duritate medie

Capetele de freza diamantate de culoare albastra se utilizeaza pentru cuticulele uscate, groase sau umede.

Verde - Dur

In general, apelam la ele destul de rar in manichiura. In unele situatii, daca intalnim o cuticula mai dificila (foarta dura / cauciucata), putem utiliza sfera verde pentru indepartare prin tehnica dry.

Negru - Foarte dur

Din cauza abrazivității ridicate, capetele de freza diamantate de culoare neagra nu se folosesc in manichiura.

b. Forma capetelor de freza

Capetele de freza diamantate sunt întâlnite, cel mai des, sub următoarele forme:

 • Flacara
 • Sfera 
 • Cilindru 

Capetele de freză flacară sunt nelipsite din arsenalul oricarui manichiurist.

Cu ajutorul lor:

 • ridicăm cuticula.
 • curățăm resturile de cuticula de pe placa unghiala.
 • curățăm zona de sub eponichium (buzunarul format după ce împingem cuticula cu pusherul sau cu bețișorul de portocal).
 • șlefuim faldurile laterale.

Capetele de freza sferă ne ajută la:

 • șlefuirea faldurilor.
 • realizarea manichiurii dry (făra forfecuță, doar din capetele de freză). O utilizăm la ridicarea cuticulei si indepartarea acesteia tot cu ajutorul sferei.

Capetele de freza cilindru pot avea aceleasi intrebuintari ca cele de tip sfera. Aici deja ține de obisnuinta si de preferinta fiecărui tehnician.

 

c. Diametrul capetelor de freza diamantate

Diametrul capetelor de freza diamantate se masoara intotdeauna in zona cea mai lata a acestora.

Te vei orienta dupa diametru in functie de zona in care trebuie sa lucrezi.

De exemplu, in cazul capetelor de freza de tip flacara, daca dorim sa curatam sub cuticula, este de preferat ca diametrul acestora sa fie intre 2.1 si 2.5 mm.

Recomandam sa utilizezi biturile flacara mai subtiri (cu diametrul mai mic de 2.1 mm) daca clientul are faldul proximal extrem de plat si nu exista suficient spatiu de lucru intre placa unghiala si cuticula. In acest caz, de preferat ar fi sa folosesti o flacara cu diametrul de 1.8 mm. 

In orice caz, este foarte important sa iti adaptezi tehnica de lucru in functie de client si sa fii capabil sa alegi capetele de freza potrivite pentru fiecare persoana in parte.

Cum iti dai seama daca un capat de freza diamantat este de calitate?

1. De cele mai multe ori, poti observa cu ochiul liber daca un capat de freza diamantat este de calitate, insa cel mai bine poti constata acest lucru atunci cand bitul este marit cu lupa sau lentila foto macro.

Capetele de freza slabe din punct de vedere calitativ vor avea o granulatie mare si particule de diamant distribuite in mod inegal, care pot rani cu usurinta pielea clientului.

2. Capetele de freza diamantate de o calitate slabă se vor deteriora foarte rapid. De exemplu, in mod normal, un bit diamantat de culoare albastra de calitate rezista la aproximativ 25 de utilizari, iar unul de culoare rosie la aproximativ 20 de manichiuri.

3. Capetele de freza de o calitate slaba se vor deteriora rapid dupa expunerea la solutii pentru dezinfectarea instrumentarului si la procesul de sterilizare. Totuși, chiar dacă lucrezi cu cele mai bune instrumente pentru manichiură-pedichiură, ai grijă să urmezi regulile pentru păstrarea instrumentarului în cea mai bună stare

Top capete de freza diamantate care nu ar trebui sa-ti lipseasca

Mai sus am explicat, in amanunt, caracteristicile pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti alegi capetele de freza diamantate.

Mai departe, iti oferim niste sugestii in ceea ce priveste biturile de diamant care ar trebui sa fie nelipsite din setul oricarui tehnician sau manichiurist care lucreaza prin tehnica manichiurii combinate sau dry.

1. Capatul de freza diamantat tip flacara, rosu - il vei utiliza la majoritatea clientilor pentru stilizarea cuticulei, acesta fiind considerat un capat de freza universal. 

Capăt Freză Diamant, Flacară, Roșu, 2.1 mm / 8 mm

2. Capatul de freza diamantat tip flacara, albastru - te va ajuta foarte mult in cazul persoanelor cu o cuticula mai dificila (uscata/groasa/umeda).

Capăt Freză Diamant, Flacără, Albastru, 2.1 mm / 8 mm

3. Capatul de freza diamantat tip sfera, rosu - utilizat in special pentru finisarea cuticulei dupa indepartarea acesteia cu forfecuta.

Capăt Freză Diamant, Sferă, Roșu, 3.5 mm

#2. Capetele de freza Silicon-Carbid

Aceste capete de freza se utilizeaza mai ales pentru finisarea cuticulelor franjurate.

Totodata, acestea se dovedesc a fi excelente atunci cand vine vorba de slefuirea finala a faldurilor.

capete de freza silicon carbid

Pentru exfoliere si hidratare simultana, la finalul serviciului (dupa aplicarea si polimerizarea top coat-ului), putem aplica ulei pentru cuticule pe falduri si utiliza bitul din silicon-carbid direct pe ulei. Vei fi placut suprins de rezultatul final!

Clasificarea capetelor de freza Silicon-Carbid in functie de abrazivitate

Abrazivitatea capetelor de freza din silicon carbid poate fi recunoscuta in functie de culoare. In general, culorile difera de la producator la producator.

De exemplu, capetele de freza silicon carbid pe care le gasiti pe Nillux au urmatoarele abrazivitati (orientativ, puteti observa si corespondentul lor in grit/granulatie):

Gri – dur (180 grit)

Verde - usor dur (240 grit)

Roz – fin (400 grit)

Galben - foarte fin (600 grit)

Albastru deschis - extra fin (800 grit)

bituri de freza silicon carbid

Cu cat pielea clientului este mai dura/uscata, vei avea nevoie de un bit din silicon-carbid mai dur, iar cu cat aceasta este mai fina/sensibila, cu atat va fi mai potrivit un capat de freza mai fin.

#3. Capetele de freza Ony Clean 

Acest capat de freza hexagonal (cu 6 muchii, neascutite) te va ajuta sa dezlipesti cuticula de pe placa unghiala. 

Recomandam sa il utilizezi in special in cazul cuticulelor dificile, foarte bine lipite de placa unghiala, insa il poti folosi, in general, pentru orice tip de cuticula, acesta putand inlocui cu succes pusherul/betisorul de portocal.

Capatul de freza Ony Clean are o durata de viata foarte ridicata – il poti utiliza ani de zile fara sa prezinte urme de deteriorare.

#4. Capete de freza din piatra

Aceste capete de freza pot fi realizate din diverse tipuri de piatra (corundum, piatra ponce etc.).

Nu recomandam acest tip de bituri, deoarece materialele din care sunt confectionate sunt poroase si prin urmare, nu vei reusi sa indepartezi niciodata complet resturile de piele si sa le dezinfectezi, pentru ca apoi sa le sterilizezi!

IMPORTANT!

Toate capetele de freza mentionate in acest articol, mai putin cele din piatra de la punctul 4, pot fi (si de altfel, este obligatoriu sa fie) curatate, dezinfectate in solutii special destinate instrumentarului si sterilizate la pupinel sau autoclav dupa fiecare utilizare.

Ele sunt extrem de rezistente la temperaturi ridicate si dezinfectanti puternici, doar ca trebuie sa ai grija sa respecti bunele practici in ceea ce priveste dezinfectarea si sterilizarea instrumentarului.

In cazul in care te intrebai, da, chiar si cele de silicon-carbid pot fi supuse acestor procese!

Concluzie

Realizarea manichiurii dry/combinate cu ajutorul instrumentelor rotative a castigat teren considerabil in ultimii ani - si pe buna dreptate. Putem concluziona ca rezultatele sunt net superioare fata de cele obtinute prin manichiura clasica.

Care sunt capetele de freza pentru cuticule pe care esti nerabdator sa le incerci? Sau daca lucrezi deja cu ele, care sunt preferatele tale?

Speram ca aceste informatii ti-au fost de folos si asteptam cu drag comentarii si intrebari in sectiunea de mai jos! 

CITESTE ȘI:

Capetele de freză pentru îndepartarea materialului sintetic

0 comentarii

Lasă un comentariu

Toate comentariile blogului sunt verificate înainte de publicare