BLOG NILLUX

Călcâie Crăpate: Cauze, Tratament și Prevenție

May 26, 2022

Călcâie Crăpate: Cauze, Tratament și Prevenție

Călcâiele crăpate reprezintă o problemă comună, întâlnită atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Cauzele pot fi multiple, iar tratamentul adecvat trebuie stabilit în funcție de complexitatea problemei cu care te confrunți.

Călcâie crăpate cauze

De ce crapă călcâiele? Cunoașterea cauzelor apariției călcâielor crăpate te poate ajuta să înțelegi de unde provine această afecțiune și cum o poți preveni. 

Există mai multe motive pentru care poți avea călcâie uscate și crăpate.

În primul rând, să nu uităm faptul că picioarele noastre sunt responsabile pentru susținerea întregului corp, așadar, ele suportă zilnic o greutate și presiune uriașă. În momentul în care toată această greutate și presiune acționează asupra călcâielor, acestea au de suferit. Iar atunci când pielea este uscată, ea devine rigidă și neelastică și, prin urmare, este predispusă la fisuri și crăpături. 

Cele mai frecvente cauze ale călcâielor uscate și crăpate includ:

 • Deshidratarea;
 • Afecțiuni medicale precum obezitatea, diabetul, eczema, hipotiroidismul, sindromul Sjögren, infecții fungice (ex. Piciorul Atletului);
 • Lipsa anumitor vitamine și minerale din organism;
 • Factori biomecanici: platfusul (piciorul plat), pintenii calcaneeni, statul în picioare pentru perioade îndelungate;
 • Încălțămintea nepotrivită, strâmtă, sau purtatul sandalelor;
 • Temperaturile scăzute și aerul uscat;
 • Băile și dușurile fierbinți;
 • Folosirea unor săpunuri dure, care usucă pielea.

Tratament călcâie crăpate

Cum tratăm călcâiele crăpate? Iată câteva remedii pe care le poți încerca.

1.   Înmoaie picioarele în apă călduță cu sare de baie 

Dizolvă 2-4 linguri de sare de baie pentru picioare în 4L de apă călduță. Relaxează-ți picioarele în apă și lasă sarea să acționeze timp de 10-20 de minute.

2.   Exfoliază-ți tălpile.

După baie, folosește o pilă specială pentru tălpi și un scrub pentru picioare.

Îți recomandăm scrub-ul pe bază de sare naturală de la Nillux, care exfoliază pielea uscată și stimulează circulația sanguină. De asemenea, fiind bogat în uleiuri valoroase precum cele de sâmburi de piersică, ricin și avocado, suplimentează pielea cu vitaminele de care aceasta are nevoie, o hidratează și îi susține procesul de regenerare.

3.   Aplică o cremă pentru călcâie crăpate.

O cremă specială pentru picioarele cu piele uscată le va hidrata, hrăni și netezi. Aceste creme au rolul de a menține umiditatea din piele și de a forma un strat protector, care previne uscarea și crăparea.

Cea mai bună cremă pentru călcâie crăpate

Cum alegi crema potrivită pentru călcâie uscate și crăpate?

Întotdeauna trebuie să fii atentă la ingrediente. Dermatologii și podologii recomandă ca aceste creme să conține umectanți (substanțe care atrag apă în piele), cum ar fi glicerina și acidul hialuronic. De asemenea, foarte importante sunt și ingredientele ocluzive (care opresc evaporarea apei din piele și sigilează restul ingredientelor), precum vaselina, lanolina și parafina, dar și exfolianții, precum ureea, acidul citric și acidul lactic.

Cremă cu uree pentru călcâie

În primul rând, ce este ureea și de ce este excelentă pentru călcâiele crăpate?

Ureea este un compus natural care se regăsește în piele. Aceasta este un umectant, ceea ce înseamnă că este capabilă să absoarbă umezeala din mediu și să o atragă în piele. În plus, ureea este și un emolient (catifelează și netezește pielea), dar în același timp și un exfoliant delicat, ce ajută la eliminarea țesutului mort.

Cu alte cuvinte, ureea este un ingredient extrem de valoros pentru piele, având rol dublu, de hidratare intensă și exfoliere.

Atunci când alegem creme cu uree, este foarte important să utilizăm concentrația potrivită în funcție de nevoile pielii piciorului.

 • 5% - pentru pielea normală, ideală pentru hidratarea zilnică.
 • 15% - pentru pielea ceva mai uscată și crăpături delicate.
 • 30% - pentru pielea uscată și călcâie crăpate.

Așadar, pentru picioarele cu pielea uscată și crăpată, îți propunem Crema Reparatoare cu 30% Uree din gama Nillux PEDI CARE Ultra Repair. Îți recomandăm să o folosești imediat după exfoliere și să o aplici din abundență pe zonele problematice. Maseaz-o până când este complet absorbită în piele. O poți utiliza zilnic pe zona călcâielor crăpate.

4.   Aplică o mască pentru picioare.

Pentru extra hidratare și exfoliere, îți sugerăm să utilizezi și o mască specială pentru picioare. De exemplu, masca pentru picioare cu acizi AHA de la Nillux, datorită ingredientelor sale active, reface pielea uscată și crăpăturile. Acizii AHA (Alpha Hydroxi) - sunt un grup de acizi care, utilizați în mod regulat, exfoliază delicat celulele moarte și îmbunătățesc elasticitatea pielii. În același timp, semnalează celulelor din piele să își mărească nivelul de acid hialuronic, astfel contribuind la hidratarea pielii din interior spre exterior.  

Cum prevenim călcâiele crăpate

Desigur, cel mai bun „tratament” pentru călcâiele crăpate este prevenția. Iată cum poți să previi apariția călcâielor crăpate:

 • Hidratează-te. Nu uita de aportul zilnic necesar de apă pentru organismul tău, de cel puțin 2L și consumă fructe și legume bogate în apă, precum castravete sau pepene.
 • Exfoliază-ți picioarele periodic. Asigură-te că picioarele tale sunt exfoliate în mod regulat. În caz contrar, nicio cremă nu va putea pătrunde adânc în piele.
 • Aplică în mod regulat o cremă hidratantă. Utilizează o cremă specială pentru picioare, care îți va menține pielea hidratată.
 • La recomandarea medicului sau a farmacistului, fă o cură cu vitamine. Lipsa acestora poate conduce la uscarea pielii.

Dacă niciun remediu pentru călcâie crăpate nu funcționează, atunci este momentul să apelezi la un specialist în pedichiură medicală, podolog, sau medic dermatolog, unde vei primi un tratament personalizat nevoilor tale.

Cum ți s-au părut aceste informații? Te așteptăm cu comentarii în secțiunea de mai jos!

2 comentarii

 • Sabina
  May 30, 2022 la 13:09

  Multumim! Foarte util articolul!

  Am incercat produsele si sunt minunate, picioarele mele arata mult mai bine!

  Răspunde

 • Elena V.
  May 27, 2022 la 09:51

  Wow! Foarte interesant! Mulțumim pentru informații! ♥️

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.